Son dönemlerde bahçeli ve müstakil evlere olan taleplerde artışlar söz konusudur. Prefabrik yapılar, içinde barındırdıkları özellikler sayesinde çoğu müşterinin ihtiyaçlarını karşılayan, inşaat sektöründe alternatifleri bulunan yapılar haline geliyor. Ancak müşteri betonarme mi yoksa prefabrik ev mi Tercihi aşamasında kararsız kalmaktadır. Bu yazımızda “Prefabrik ve Betonarme Yapılar” arasındaki farklılıklara değineceğiz.
Prefabrik ve Betonarme Yapılar Arasındaki Farklar Nelerdir?
1- Kullanım Amacı: Prefabrik ve betonarme yapılar, uzun ömürlü tercih edilen yapılardır. Kullanım amacı bakımından prefabrik yapılar, her mevsime uygun genellikle yazlık kullanım olarak tercih edilen yapılardır.
2- Üretim Esnasında Kullanılan Malzemeler: Prefabrik ve betonarme yapıları birbirinden ayıran en önemli nedenlerden biri kullanılan malzemelerdir. Bu malzemeler; taşıyıcı sistemler, duvar blokları, çatı sistemleridir. Ortak kullanılan malzemeler ise çelik kapı, PVC pencere, panel oda kapıları, elektrik ve su tesisatı, vitrifiye malzemeler, parke, fayanslardır.
Bir diğer fark ise, betonarme evin taşıyıcı sisteminde dikey kolon ve yatay kirişlerinde beton kullanılır. Betonun yapımında öncelikle kum ve çimento birleştirilir. Daha sonra demirler yardımı ile hazırlanan kalıplara beton dökülerek kalıplar oluşturulur. Prefabrik yapılarda ise, çelik metal özel kalınlıklardaki direkler yardımı ile inşaat yapılır.
Betonarme yapıların duvar inşaatında tuğla ve beton malzemeleri kullanılır. Prefabrik evlerde ise duvar blokları 125 cm genişliğinde çift kısmı özel beton levhalar arasında EPS köpük ya da taş yünlü yalıtım malzeme dolgusu olan panel sistemleri kullanılır. Dış duvar kalınlığı 10 cm olan yapıların, betonarme yapılara göre ısı yalıtımı daha iyidir.
Son olarak betonarme çatı sisteminde son kat beton işleminden sonra genellikle ahşap kullanımı ile çatı örtüsü hazırlanır. Ayrıca beton çatıya ekstra yalıtım işlemi yapılmaz. Prefabrik evlerde ise, çatı sistemlerinin ana iskeletinde özel üretilmiş çelik makas sistemleri kullanılmaktadır. Bir de çatı tavan arası özel levha kaplamaları üzerine çift kat taş yünlü yalıtım malzemesi kullanılarak enerji tasarrufu sağlanır.
3- Montaj Süreci: Prefabrik evleri betonarme evlerden ayıran özelliklerden biri ise montaj süresidir. Prefabrik evlerin fabrikalarda üretilmesi, kurulacak alandaki montaj süresini kısaltmaktadır. Betonarme evlerde ise tüm inşaat süreci evin bulunduğu alanda gerçekleştiği için daha uzun sürmektedir.
4- Üretim Aşamaları: Prefabrik evlerin üretiminin çoğu fabrika tesislerinde tamamlandığından parçalar hızlıca taşınmaya hazır hale getirilir. Tüm bu süreçler yaklaşık olarak 1-2 ay içerisinde gerçekleşir. Betonarme evlerde ise, üretim sahada gerçekleştiği için iş planı ve süreci değişmektedir.
5- Evin Ömrü: Betonarme evlerin ömrü yaklaşık 50-60 yıl aralığındadır. Prefabrik evlerin ömrü ise 50 yıl ve üzeri olarak söylenmektedir. Ancak bir evin ömrünü uzatan en önemli etken teslim aşamasından sonra belirli aralıklarla veya ihtiyaç anında evin bakımının yapılmasıdır.
6- Maliyet: Prefabrik evleri betonarme evlerden ayıran bir diğer özellik, prefabrik evlerin modeli ne olursa olsun metrekaresi aynı olduğu koşullarda ekonomik olmaktadır. Ancak betonarme evler prefabrik evlere göre daha pahalıdır. Çünkü betonarme ev inşaatında, işi yapan usta ve kullanılan malzeme tedariği zor ve pahalıdır.
7- Deprem Dayanıklılığı: Her iki ev modeli için de öncelik, evin bulunduğu alandaki deprem risk haritasının kriterine göre inşaatın yapılması, ev için daha güvenilir ve dayanıklı yapılar üretiminde yardımcı olur. Betonarme evlerdeki deprem güvenliğini sağlamak için kolon, kiriş ve temel betonun nemlenmesini önlemek gerekir. Aksi taktirde beton içerisinde bulunan demirler küflenme yaparak çürümeye başlar.
Kısacası prefabrik ve betonarme evlerin kendi alanlarında avantajlı yönleri bulunmaktadır. Burada önemli olan, müşterinin kullanım amacına, maliyetine, ihtiyacına yönelik ev modelini düşünerek bir tercih yapmasıdır.