Prefabrik yapılarda duvar sistemleri bir kaç sistemden oluşmaktadır. Bu sistemleri inceleyecek olursak başlangıç olarak duvar materialleri karşımıza çıkmaktadır ve bunlar betopan ve fibercament olarak 2′ ye ayrılmaktadır.
Betopan ve fibercament denilen malzeme prefabrik yapıların duvar materialini oluşturmaktadır ve bir duvarda 2 adet yani iç ve dış tarafta kullanılmaktadır.
Prefabrik duvar sistemleri genellikle standartlaşmış olan press panel şeklinde üretilmektedir. Bu üretim şeklinde betopan ya da fibercament materiallerinden herhangi biri seçilir ve ilk olarak plakanın; bir yüzeyi tutkallanır sonra tutkallanan yüzeyin üzerine 4 – 6 – 8 cm kalınlığında eps strafor konulur ve üzeri tutkallanır. Ardından da yine en başta seçtiğimiz betopan ya da fibercament plaka straforun üzerine konularak bir adet duvar paneli oluşturulmaktadır. Oluşturulan paneller presslenerek tutkalın donması için beklemeye ayırılır ve donduktan sonra montaja ya da sevkiyata hazır hale gelmiş bulunmaktadır. ( detay resimleri aşağıdadır )
Prefabrik duvar sistemlerinde press panellerin yanı sıra karkaslı panel de yapılmaktadır. Bu paneller de kısmen press panel mantığındadır. Karkas paneller oluşturulurken ilk olarak galvaniz sac’ dan iskeleti yapılır. Sonra bir yüzeye betopan ve ya fibercament malzeme kullanılarak kaplanır ve iç kısmı strafor ya da cam yünü ile izolasyon malzemesi olarak döşenir en son dış yüzeyin kaplama malzemesi monte edilerek karkaslı panel hazırlanmış olur. Bu sistem genellikle çift katlı binalarda kullanılmaktadır.
Prefabrik Duvar Sistemlerinde Opsiyonlar
Prefabrik duvar sistemlerinde binanın daha şık durması ve daha gösterişli bir hal alması için kaplamalar mevcuttur bunlar;
- Alçıpan: İç duvarlara döşenerek duvarların arasındaki ‘H’ diye tabir edilen iki panel arasına takılan geçirme metallerini gizler ve betonarme bina izlenimi verir )
- Taşonit
- Fugalin
- Monolin
- Tuğlapan
- Yapılan bu malzemeler de yine betopan ve fibercament malzemeden oluşmakta ve binanın dış cephesine mantolanmaktadır ve her birinin deseni farklıdır binanın dışına taş, ahşap, vs. gibi desenleri oluşturmayı sağlar.