Günümüzde kullanımı hızla yaygınlaşan prefabrik ev modellerine olan talep artmaktadır. Sektörde prefabrik ve çelik ev olmak üzere iki ayrı konut modeli bulunmaktadır. Her iki model fabrikalarda imal edilip, belirlenen alana taşınma işlemi sağlandıktan sonra montajı yapılarak hazır hale getirilmektedir. Ancak hem prefabrik evlerin hem de çelik evlerin arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır.
Prefabrik Ev: Çevre koşullarına uygun olarak üretilen prefabrik evler, hazır panel duvarlar, çatının ana taşıyıcıları, pencere ve kapılar, elektrik ve su tesisatındaki malzemelerinin tamamı fabrikada imal edilmektedir. Daha sonrasında kurulum yapılacak alana taşınarak montaj işlemi gerçekleşmektedir.
Çelik Ev: Çelik ev, duvardan çatı sistemine kadar tüm malzemeleri çelik metal sistemi ile üretilmektedir. Kapı ve pencereler, elektrik ve su tesisatları gibi tüm yapı malzemeleri de fabrikada hazırlanmaktadır. Kurulumu yapılacak alana taşınan malzemeler ile montajlama işlemi yapılmaktadır.
Çelik evler sağlam yapılara sahip avantajlı, dayanıklı, uzun ömürlü ve güvenilirdir. Maliyeti diğer yapılara göre daha ekonomiktir. Çeliğin çevre koşullarına herhangi bir zararı bulunmaz. Çelik evlerin kar sayısı maksimum 4 kattan oluşmaktadır.
Prefabrik Ev ve Çelik Ev Arasındaki Fark Nelerdir?
- Kullanım Amacı: Prefabrik ev ve çelik evler genellikle müstakil konutlardan oluşan, uzun ömürlü yapılardır. Prefabrik evlerde, kurulum süresi ve ekonomik oluşu ile yazlık gibi konut ihtiyaçlarında kullanılmaktadır. Ayrıca 4 mevsim kullanım imkânı ile de birçok konut sahibi prefabrik ev yapımı tercih edilmektedir. Çelik evlerde konforu yüksek olan villa tarzı konut sahibi olmak isteye müşteriler tercih etmektedir.
- Kullanılan Malzeme: Çelik ev ile prefabrik evi birbirinden ayıran en temel fark evin duvar bloklarıdır. Prefabrik evlerin taşıyıcı sistemlerinde H olarak isimlendirilen çelik metal direkler kullanılır. 125 cm aralığında taşıyıcı direklere bağlanan duvar bloklar, çift yönde özel malzeme ile kaplanmış olan blokların arasına dolgu malzemesi kullanılan panellerle yapılmaktadır.
Çelik evlerde ise taşıyıcı metaller ile duvar blokları çelik karkaslar yardımı ile yapılır. Çelik karkas duvar blokların içerisine montaj anında taş yünü yalıtım malzemesi kullanılmaktadır. Daha sonrasında dış alanın OSB, nem bariyeri, M profil ve taş desen kaplaması yapılarak, iç alana da alçı levha kaplama işlemi yapılmaktadır.
Çelik ev ve prefabrik evin duvar blog uygulamaları dışında farklılıkları bulunmamaktadır. Diğer işlemler oda kapıları, pencereler, elektrik su tesisat malzemeleri, çatı makasları ve örtüsü gibi işlemler aynıdır.
- Montaj Süresi: Prefabrik evlerin montajı çelik evlere göre daha hızlı olduğu söylenebilir. Örneğin 120 m2 olan prefabrik evin montajı 4 gün sürüyorsa çelik evlerde, 8 – 12 güne kadar uzayabilir.
- Üretim Aşaması: Prefabrik ev ve çelik ev modellerinde üretim süreci fabrikalarda gerçekleştirilmektedir. Prefabrik evlerdeki üretim süreci H taşıyıcı çelik sistem, çatı çelik makası makinler yardımı ile şekillenir.
Çelik evin duvar yapı iskeleti makinede yapılarak prefabrik evden farklı olan duvar blokları panel hattında beton levhaların arasına EPS olarak bilinen yalıtım malzemesinin kullanılması ile üretilir. Bu malzemeler dışında her iki ev modelinde de kullanılan malzemeler aynıdır.
- Ev Ömrü: Prefabrik ve çelik evler son yıllarda kullanımı yaygınlaşan ev modelleri olarak bilinmektedir. Firmaların belirtmiş oldukları kullanım süresi prefabrik evlerde 50 yıl, çelik evlerde ise 70 yıl olarak bilinmektedir. Ancak bakımı yapılan her konut gibi uzun yıllar boyunca kullanım imkânı olduğunu söyleyebiliriz.
- Deprem Dayanıklılığı: Her iki ev modelinde evin kullanılacak alanın hangi bölgede olduğuna ve deprem olayları dikkate alınarak üretim yapılmaktadır. Özel hesaplamalar ile evin bulunduğu alanda deprem dayanıklılığı planlanmaktadır. Bu nedenle prefabrik ve çelik evlerin bulunduğu alanın deprem koşullarına uygun üretilerek güven veren konut modelleri arasında yer alır.
Özetle Prefabrik ve çelik evlerin benzer yönleri olduğu gibi farklı yönleri de bulunmaktadır. Burada müşterinin bütçesi, kullanılacak olan konut tipi, konutun hangi alanda kullanılacağı ve konut planına göre tercih edilecek konut modeli değişebilmektedir.